U kunt ons elke werkdag bereiken tussen 8 en 17 uur. Telefoon: 030 - 231 27 65 (bij spoed kies direct 1)

Nieuws

  • LSP

    Het LSP (landelijk schakelpunt)

    Het LSP (Landelijk Schakelpunt) is een systeem om medische gegevens te delen met verschillende zorgverleners. Dit kan handig zijn in onverwachte situaties. Ziekte, een ongeval of een blessure: ze komen allemaal vaak onverwachts. Daardoor kun je terecht komen bij een onbekende arts, een andere apotheek of de huisartsenpost.

    Dan is het belangrijk dat de zorgverlener snel en gemakkelijk je actuele medische gegevens kan inzien. Zo krijgt hij snel een goed beeld van je medische situatie. En krijg jij de juiste zorg!


    Huisartsen, apotheken en ziekenhuizen maken daarom steeds meer gebruik van het LSP om medische gegevens uit te wisselen met andere zorgverleners. Dit kan alleen als je hier vooraf toestemming voor geeft. En enkel als deze informatie nodig is voor je behandeling.

    Zie hieronder voor de voorlichtingsfolder over Volg je zorg met enkele voorbeelden.

    Download de folder

    Beveiliging LSP

    Het LSP is goed beveiligd om je privacy te waarborgen. Je gegevens worden niet centraal bewaard, maar blijven op de computer van je eigen huisarts en apotheek.

    Je huisarts en apotheek gebruiken eigen dossiers voor het bijhouden van je medische gegevens. Hierin staat informatie die belangrijk is voor je behandeling. Je huisarts legt bijvoorbeeld vast wat je klachten zijn en welke behandelingen je krijgt. Je apotheker registreert welke medicijnen je krijgt en voor welke medicijnen je allergisch bent. Alleen zij kunnen je gegevens wijzigen en beschikbaar stellen aan andere zorgverleners.

    Huisartsen, huisartsenposten, apothekers en ziekenhuizen die het LSP gebruiken kunnen je gegevens raadplegen als dat nodig is voor je behandeling. Uitsluitend zorgverleners die voldoen aan de beveiligingseisen kunnen toegang krijgen tot het LSP. En zij kunnen de gegevens alleen inzien als jij hiervoor toestemming gegeven hebt. Hoe je dit doet, lees je in het volgende hoofdstuk.

    Gegevens die zorgverleners kunnen opvragen

    Zorgverleners kunnen je persoonlijke gegevens zoals, naam, adres, geboortedatum, leeftijd en geslacht bekijken. Ook kunnen zij een overzicht opvragen van de medicijnen die je gebruikt. Een andere huisarts of huisartsenpost kan ook een samenvatting van je huisartsdossier opvragen. Dit kan een apotheek of medisch specialist niet.

    In de samenvatting staan:

    • Een overzicht van je huidige gezondheidsproblemen.
    • Welke medicijnen je gebruikt.
    • Bekende allergieën.
    • Informatie over je contacten met de huisarts in de laatste vier maanden of over de laatste vijf contacten.
    • Andere bijzonderheden die belangrijk zijn voor een waarnemend huisarts.

    Hoe geef ik toestemming voor het LSP

    Als je wilt dat andere zorgverleners jouw medische gegevens kunnen opvragen, geef dan je huisarts en apotheek toestemming je gegevens te delen via het LSP. Andere zorgverleners kunnen je gegevens dan opvragen als het nodig is voor je behandeling. Dat kan alleen als zij ook gebruikmaken van het LSP. Je kunt ook bepaalde gegevens afschermen voor andere zorgverleners. Zij kunnen dan het afgeschermde deel van je gegevens niet bekijken en zien ook niet dat er gegevens afgeschermd zijn. Alleen je eigen huisarts kan deze gegevens dan bekijken.

    De volgende zorgverleners kunnen gegevens opvragen:

    • Waarnemend huisartsen.
    • Huisartsenposten.
    • Apothekers.
    • Ziekenhuisapothekers.
    • Medisch specialisten in ziekenhuizen.


    Andere zorgverleners zoals fysiotherapeuten, psychologen, tandartsen en bedrijfsartsen kunnen geen gebruikmaken van het LSP. Zij hebben dus niet de mogelijkheid om je medische gegevens in te zien. Ook zorgverzekeraars hebben geen toegang tot het LSP.

    Toestemming geven

    Als je wilt dat zorgverleners je medische gegevens kunnen opvragen, dan is daarvoor jouw toestemming nodig. Je moet bij zowel je huisarts als je apotheek je toestemming doorgeven. Zij noteren dan in je dossier dat je toestemming hebt gegeven. Daarna melden zij bij het LSP dat zij gegevens over jou hebben. Je dossier wordt dus niet centraal opgeslagen.

    Je kunt toestemming geven op 3 manieren:

    1. Je zegt tegen je huisarts en tegen je apotheek dat je het goed vindt dat ze je actuele medische gegevens delen.
    2. Je vult het toestemmingsformulier in en levert deze in bij je huisarts en apotheek.
    3. Je geeft toestemming via de website: https://www.volgjezorg.nl/toestemming


    Voor meer informatie over Volg je zorg klik op onderstaande button.

    https://www.volgjezorg.nl/

  • Leefstijl Bericht

    Gecombineerde Leefstijl Interventie

    Zie hier de informatie over het aanbod van leefstijlinterventie-programma’s in Utrecht Stad

  • Nieuwe huisarts in opleiding

    Maaike Stadhouders onze nieuwe huisarts in opleiding per 1 maart.

    Maaike zal bij ons het laatste jaar van haar huisartsenopleiding doen. Zij heeft als arts al ervaring op gedaan binnen de vakgebieden gynaecologie, spoedeisende hulp, ouderenzorg en psychiatrie. Zij werkt zelfstandig onder supervisie van Marjolein Dieleman en Willy Lemmen.

  • Bereikbaarheid

    Telefonische bereikbaarheid

    Wij zijn ieder werkdag direct telefonisch bereikbaar tussen 8.00 en 11.00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur. Tussen 11.00 en 13.00 uur en tussen 16.00 en 17.00 uur zijn we alleen voor spoed bereikbaar; dit houdt in alleen voor zaken die niet kunnen wachten tot de volgende dag.

  • Afscheid Rikste Hinloopen

    Afscheid Rikste Hinloopen

    Na 35 jaar met volle overgave huisarts bij Aletta te zijn geweest, gaat Rikste per 1 maart 2023 met pensioen. Zie hier haar afscheidsbrief. We verwachten dat ze de komende tijd met enige regelmaat nog in de praktijk zal werken in vakantietijd en bij ziekte van de vaste huisartsen.

  • Griepvaccinatie

    Griepvaccinatie 2022

    Dit jaar worden de griepvaccinaties gegeven op donderdagavond 3 november en dinsdagmiddag 15 november. Patienten die hiervoor in aanmerking komen, krijgen hiervoor medio oktober per post de oproep in huis. Alleen met deze oproep, die moet worden ingeleverd, kan de griepprik worden gehaald. Vragen over de griepprik kunnen, liefst per e-consult, aan de praktijk worden gesteld.

  • Monkeypox (apenpokken)

    Monkeypox (apenpokken)

    In Mei werd in Nederland voor de eerste keer monkeypox (apenpokken) vastgesteld, inmiddels zien we meer patiënten.

    De symptomen van monkeypox zijn uiteenlopend:

    • algemene klachten, zoals hoofdpijn, spierpijn, koorts, koude rillingen, moeheid en lymfklierzwelling

    en/of

    • huidafwijkingen, van bultjes, via blaasjes, via puskopjes, via zweren naar indrogende wondjes, zie mantotman.nl voor afbeeldingen

    en/of 

    • ontsteking van de anus (proctitis), met hevige anale pijn en vaak slijm bij de ontlasting

    In Nederland wordt monkeypox vooralsnog voornamelijk gevonden bij mannen die seks hebben met mannen en bij hun partners.

    Denk je monkeypox te hebben, bel dan met de GGD regio Utrecht via 030-630 5400, dit nummer is op werkdagen bereikbaar tussen 8.00 en 18.00 en in het weekend tussen 9.00 en 17.00.

    Twijfel je over de diagnose of heb je vragen? Kom dan niet naar de praktijk maar bel de praktijk en maak een belafspraak met je huisarts, spreek met de assistente af op welke manier je foto’s naar de praktijk kunt sturen, zodat de huisarts voor het telefoon-gesprek je afwijkingen kan beoordelen.

  • Nieuwe huisarts in opleiding

    Vanaf half maart hebben we een nieuwe huisarts in opleiding: Merijn Bos. Hij werkt zelfstandig onder supervisie van dr. Marjolein Dieleman en Willy Lemmen. Via de assistente kan een afspraak bij hem op het spreekuur worden gemaakt.

  • Slaapstraat

    Slaapstraat

    Onze praktijk werkt met Slaapstraat. 
    Slaapstraat is een zorgprogramma voor de aanpak van slaapproblemen. Wanneer uw huisarts slaapproblemen bij u signaleert kunt u samen besluiten deel te nemen aan Slaapstraat. De assistente geeft u vervolgens de benodigde informatie hierover. 

    U verzamelt gedurende één week informatie over uw slaapgedrag. Daarna bespreekt u met de huisarts de verzamelde informatie. En zo nodig maakt u samen met de huisarts of POH-GGZ een behandelplan met als doel de slaap te verbeteren. 

  • Gezondheidsinformatie

    Thuisarts.nl

    Tips voor op reis

    Meldpunt Bijwerkingen

    Het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb is het nationale meldpunt van bijwerkingen van geneesmiddelen in Nederland. Doordat alle meldingen op een centraal punt worden verzameld, kan Lareb de veiligheid van geneesmiddelen in Nederland bewaken. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk bijwerkingen ook daadwerkelijk worden gemeld!

    U kunt op de website van Lareb als gebruiker van geneesmiddelen een bijwerking bij Lareb melden. Uiteraard wordt alle informatie die u aan Lareb stuurt strikt vertrouwelijk behandeld.

    Wanneer u andere ervaringen (geen bijwerkingen) met het geneesmiddel wilt melden, kunt u terecht bij het Meldpunt Medicijnen van DGV. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan problemen met de verpakking of bijsluiterteksten.